Program percepatan dan perluasan penanggulangan kemiskinan berdasarkan peraturan Gubernur Jawa Timur, direalisasikan dengan penyaluran beras bersubsidi. Pagi ini, Jumat (8/9), di Kelurahan Kedopok, Wali Kota Rukmini menyerahkan beras secara simbolis kepada 3 RTM (Rumah Tangga Miskin) dari total 283 RTM.

Poverty alleviation program based on East Java Governor regulation has been realized by giving subsidized rice program. This morning, Friday (8/0), at Kedopok village, mayor Rukmini handed the subsidized rice to 283 RTM (poor family).

Berdasarkan informasi dari Kasi Pemas (Pemberdayaan Masyarakat) Kelurahan Kedopok Dian Febria Ningrum, ada 4.848 RTM yang mendapat bantuan beras bersubsidi se-Kota Probolinggo, yang disebar di 14 Kelurahan. Yakni Kelurahan Kademangan 432 RTM, Pilang 231 RTM, Kedopok 283 RTM, Kareng Lor 308 RTM, Jrebeng Lor 359 RTM, dan Sukabumi 294 RTM. Di Kelurahan Kebonsari Kulon ada 482 RTM, Jrebeng Kidul 237 RTM, Pakistaji 392 RTM, Sumber Taman 310 RTM, Jrebeng Kidul 110 RTM, Sukabumi 176 RTM, Mangunharjo 406 RTM, Mayangan 268 RTM, serta Kanigaran 560 RTM.

Based on information of the head of Community empowerement section on Kedopok subdistrict, Dian Febria Ningrum, there are total 4.848 RTM which get subsidized rice on 14 villages, those are 432 RTM at Kademangan village, 231 RTM at Pilang village, 283 RTM at Kedopok village, 308 RTM at Kareng Lor, 359 RTM at Jrebeng Lor, 294 RTM at Sukabumi village. Another villages are Kebonsari Kulon which has 482 RTM, Jrebeng Kidul village has 237 RTM, 392 RTM of Pakistaji village, 310 RTM of Sumbertaman village, 110 RTM of Jrebeng Lor, Sukabumi village has 176 RTM, Mangunharjo village has 406 RTM, Mayangan village has 268 RTM, and Kanigaran village has 560 RTM.

“Setiap RTM mendapat 10 kg beras, dengan mengganti uang Rp 16 ribu saja, ini beras kualitas super yang dipasaran dijual Rp 9 ribu perkilonya,” tutur Bu Ning sapaan akrabnya. “Persyaratan lainnya hanya membawa KK (Kartu Keluarga) dan KTP (Kartu Tanda Penduduk) saja,” imbuhnya.

“Each family pays Rp. 16 thousand to get 10 kilograms of rice. It is a high quality rice which is sold nine thousands rupaihs per kilogram,” said Bu Ning, to what she called. “They only have to bring their family card dan identity card,” added her.

Kepala Dinas Sosial Zainullah pun menjelaskan bahwa ini merupakan program baru dari Pemerintah Provinsi Jawa Timur. “Kita hanya memfasilitasi dengan mendata RTM dan menyalurkannya, semua beras langsung dari Bulog dan kupon disediakan oleh Dinas Sosial Provinsi Jawa Timur,” jelasnya.

The head of Social Agency Zainullah explained that it is a new programme of East Java Province. “We are only to facilitate and to survey the RTM data and to give rice which is from Bulog directly. Even the coupons are also provided by Social Agency of provincial government,” he explained.

Rukmini berharap dengan adanya bantuan dari pemerintah yang tiada hentinya ini, masyarakat bisa memperbaiki dan meningkatkan kualitas hidupnya. “Semoga berasnya bermanfaat, bisa meringankan beban kebutuhan warga yang kurang mampu,” pungkasnya. (malinda/humas)

Rukmini hoped this donation, the people could improve and to increase their quality of life. “I hope this donation are helpful for poor people,” said her.